Thursday, October 27, 2011

5 kesilapan dalam bercinta


Nikmat bercinta memang best kan? Apatah lagi anak-anak muda sekarang majoritinya memiliki pasangan kekasih, dating sana.. dating sini, kehulur kehilir berkepit, kononnya "aku cinta kau sampai mati"
err sampai mati je la? lepas mati? . Then bila dah lama-lama, jemu lepas tu putus. Kenapa? Pasti ada kesilapannya. Jom kita usha ..




Cinta Materialistik
Bercinta disebabkan harta, wang ringgit  (selalunya perempuan, tapi bukan semua) Selagi pasangan tuh berduit, selama tuh la "si dia" akan setia. Tapi bila dah pokai, "si dia" pun dah hilang tak nampak bayang.


Cinta Nafsu :
 Yang ni tak kira jantina, dua-dua sama je, luah kata cinta, sayang, kasih dan sebagainya hanya semata-mata inginkan tubuh. Lepastu, bila perut da boroi, dah gelember sana-sini mula angkat kaki.


Cinta kerana usia sudah menjelang senja
haha yang ni pasal takut orang mengata kita nih anak dara tua atau bujang terlajak, So sapu je lah sape-sape. Padahal dalam hati xda perasaan pun. Macam mana nak kekal? ye idok?


Cinta balas budi :
 "Minah, kau kena kawen jugak dengan anak Pak Jali ! mereka dah banyak tolong kita, tuh kau dapat sambung belajar tu pun atas ihsan Pak Jali, bapak tak kira, kau mesti patuh kata bapak !
tak ke depressed si minah tu, kena pulak ada pakwe kat U. Haishhh terpaksa bekorban.


Cinta simpati
si gadis tersedu-sedu menangisi nasib diri ditinggalkan en. pakwe. Si teruna setia memujuk !
aleh2 hamekkk kau, volunteer sangat jadi gentlemen .. kan si gadis dah rasa disayangi *konon*. Padahal cuma rasa kasihan dan simpati.Terpaksa lah..kang bunuh diri pulak si gadis.


P/S : Cinta seharusnya ikhlas, bukan disulami oleh kesilapan-kesilapan seperti di atas.Elakkan dan sebaiknya jangan lakukan, kerana kita akan menyakiti hati orang lain dalam masa yang sama.



22 comments:

Tea said...

tiada sebab untuk jatuh cinta sebenarnya...

khaifaiz said...

byk juga ek jenis2 cinta ni... mls la nk bercinta

hudazaba.blogspot said...

suke ayat ''cinte sampai mati jek la,lepas mati ??''
he, btw semua kt ats nie betol...

khairul akmal bin azman said...

kalaw diperhatikan

byk cinta materialistik skunk..
sgt bahaye!

RinsyaRyc said...

best nye entri nih...! nak kongsi kat fb buleh? hehehe... ~


yang paling last tu memanglah, nak sngt simpati kan? hahaha... AMbek!

noraauliyya said...

@RinsyaRyc share lah. hehe

kan? hambekk kau!

noraauliyya said...

@Tea : betul, sebab ianya lahir dari hati yang ikhlas.

noraauliyya said...

@khaifaiz : ekk .. tak mo sudahhh.

noraauliyya said...

@hudazaba.blogspot : yelah, patutnya cinta sampai akhirat jugak.

noraauliyya said...

@khairul akmal bin azman : sebab tuh kena pandai mencari.

Pendamba Mawar said...

ada apa dengan cinta..hikhik.nice sharing..sy tak bercinta ngan manusia lagi..haha

missSenget said...

jom cari cinta..!


tp xtau nk cari kt mana..

Chegu said...

setuju, biar ikhlas,kan kan kan....wuwuwuwu [mode: terharu]
=]

PinKy MoMMa said...

ermmm akak..cinta pandang pertama hahahaha..tak menahan jer cinta tu ;p

noraauliyya said...

@Pendamba Mawar : kalau macam tuh.. nih kira tips lah tuk PM.

noraauliyya said...

@missSenget :hik3 pasti ada yang menunggu !

noraauliyya said...

@Chegu : Aisehh terharu lah sangat.

noraauliyya said...

@PinKy MoMMa : Aishh akk ni, tu bukan kesilapan..

Nadzira Bahiah said...

suke entry ny... cntek blog akak... nak belajar wat cmni.. :((

noraauliyya said...

@Nadzira Bahiah g jew blog lyssa faizureen..macam2 ada.

Chegu Zubir said...

nice entry..hanya cinta kepadaNya yang terbaik..jom baca Sinopsis Filem Alamak Toyol-Box Office 3 November 2011

follow kamu..sudah

zue said...

xsemesti nye pompan jek yg materialistik... aku slalu terkena laki yg kaki kikis... ape cer plak ea? huhu.....